Grannsamverkan

Skydda dig mot inbrott

I vår samfällighet har vi något som heter Grannsamverkan. Målet för Grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten i området genom ett socialt nätverk där boende samarbetar, stöder och hjälper varandra.

T.ex. är det en god idé att meddela grannar och/eller samfällighetens kontaktpersoner om du är bortrest mer än en vecka och om någon bekant ska vattna, ta in posten åt dig eller bo i ditt hus.

Tillfället gör tjuven

De flesta inbrott sker på vardagskvällar mellan kl 16 och 20. Då har många hunnit hem från sina jobb och ger sig av ut i något

kortare ärende och glömmer stänga fönster eller sätta på larmet. Det är ”tillfället som gör tjuven” men det som lockar till ett inbrott är t.ex. ett öppet fönster, en dyr bil framför villan, eller andra synliga dyrbarheter. Grannsamverkan avskräcker från inbrott men det är ganska lätt för tjuven att få en känsla för om Grannsamverkan fungerar i området eller inte. Så låt oss fortsätta jobba för en fungerande Grannsamverkan.

Tänk som en tjuv

Det finns en hel del du som villaägare kan göra för att förhindra inbrott. Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Tjuvens favoritväg är att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskydd bör därför i första hand göras av fönster och i andra hand på altan/balkongdörrar.

Entrédörren används sällan som inbrottsväg. Dock bör du se till att alltid låsa ytterdörren. Tjuvar känner på dörrar och där det är olåst finns oftast plånböcker, handväskor och nycklar m.m. tillgängligt precis innanför dörren.

Tänk också på att risken för inbrott är större på insynsskyddade tomter. öppna upp för bättre insyn och förstärk gärna belysningen runt huset. Ha inga skrymmande växter nära altandörrar och fönster ha inte alltid persiennerna neddragna. Det försvårar för grannar och Grannsamverkan att se om någon olovligt tagit sig in i ditt hus.

Ansvariga:
Matz Lilja Mv. 10
Elisabeth Karlén Mv. 100
Ulf Bölja Mv. 58