17 knep för att spara energi

Kylan biter sig fast och vi vrider upp temperaturen. Men blir vi mer energimedvetna kan vi spara massor med el. Energiexpert Mikael Juhlin på Fortum Värme ger de bästa tipsen för att få ner energiförbrukningen.

Möblera smart

Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma hemmet. Sätt upp gardiner som kan dras för fönstren under kalla nätter och har du persienner dra ned dem under natten. Har du termostatventiler på elementen, se till att de inte täcks för av möbler, gardiner eller elementskydd.

Vädra smart

Dra först ner termostaterna på elementen till noll och vädra sedan kort med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna.

Täta läckorna

Har du otäta fönster blir golven lätt kalla. Med tätningslister kan du minska mängden kalluft som kommer in i ditt hem via fönster och dörrar.

Åtgärda droppande kranar och andra småläckor

En droppande kran läcker 40 liter/dygn eller 15 m3/år. En vattenläcka motsvarande en sytrådssmal stråle läcker 80 liter/dygn eller 30 m3/år. En toalett som rinner läcker 1100 liter/dygn eller 400m3/år.

Spara vatten

Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkar kräver.

Värm smart

En grad lägre temperatur innebär 5 % minskad energianvändning. Många tycker att det är lagom med 20 – 21 grader hemma, men du behöver inte ha lika varmt överallt. Dra ner temperaturen i hall och andra utrymmen där du inte är så ofta. Lägre temperatur i sovrummet gör ofta att man sover bättre.

Spara på distans

Reser du bort så dra ner värmen på elementen. Glöm inte handdukstork och golvvärme om du har det.

Spara i köket

Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan.
Fläkten suger ut den varma luften. Diska i diskhon och inte under rinnande vatten.

Spara i badrummet

Fyll tvättmaskinen och tvätta energisnålt. Byt till snålspolande kranar och munstycken.

Utse en energiansvarig

Har man ingen energiansvarig bör man utse någon. Regelbunden kontroll av anläggningen är bästa sättet att undvika överraskningar. Inte sällan har någon inställning i undercentralen ändrats tillfälligt vilket kan glömmas bort. Har man inte regelbunden kontroll av anläggningen kan det ta lång tid innan detta åtgärdas.

Energianalys

Gör en genomgång av inställningarna för fjärrvärmecentralen och andra energikrävande system. Inte sällan är det fabriksinställningar som är väldigt generella. Varje hus är unikt och därför behöver man finjustera utifrån gällande förutsättningar. Kontakta, vid behov, en energiexpert för att göra en genomgång.

Kontrollera varmvattentemperaturen

Kontrollera att varmvattentemperaturen har rätt inställning 55 grader är lagom.
Har man för varmt leder det till onödig energianvändning. Varmvattnet står för ca 25 % av fastighetens totala energianvändning.

Justera reglerkurvan i husets värmecentral

Reglerkurvan styr värmen efter rådande utetemperaturer för att skapa en jämn temperatur inne. En dåligt anpassad reglerkurva innebär att det ibland blir för kallt och ibland för varmt inomhus och för varje gång det sker, så går det åt onödig energi.